Over Tipezananso

Hallo! Leuk dat je onze website bezoekt.

Ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Gerrit van Engelen, oprichter van Tipezananso. Ik ben 75 jaar en woon in Eindhoven. Maar een aantal maanden per jaar woon ik in het Zuid-Afrikaanse land Malawi, in Chembe om precies te zijn. Hier startte ik in 2005 het project ‘Tipezananso’. Met dit project willen we kinderen de mogelijkheid bieden om te spelen. Ik vertel u hier graag meer over.

Toen ik in 2005 voor het eerst in Chembe was, zag ik dat er veel kinderen niet konden spelen. Omdat er geen speelgoed of speelplek was, daar was geen geld voor. In het dorp werden wel films getoond, maar deze waren naar mijn mening te gewelddadig voor jonge kinderen.

Tipezananso is begonnen met één televisie in een boom en een paar dvd’s van thuis. De kinderfilms die ik op de televisie liet zien, spraken enorm veel kinderen aan. Voor ik het wist zaten er honderden kinderen naar die ene tv te kijken. Op dat moment wist ik dat ik meer wilde doen voor deze kinderen.

Tegenwoordig is Tipezananso een speeltuin waar kinderen kunnen spelen, maar waar ze ook leren met elkaar om te gaan. Er zijn verschillende mensen vast in dienst om alles draaiende te houden.We leren de kinderen hoe ze op hun spullen moeten letten en hun omgeving kunnen onderhouden. Ook proberen we ze normen en waarden mee te geven.

Een van die medewerkers is Lingson. Bij Tipezananso bestaat zijn werk voornamelijk uit het leiden van spelletjes, lesgeven en de kinderen helpen bij hun ontwikkeling. Hij stelt zich graag voor:

Zoals je ziet zijn de levensomstandigheden van de kinderen verbeterd. Maar het werk is nooit klaar. Bij het helpen van de bevolking van Chembe vinden we het belangrijk dat we dit passend bij hun cultuur doen. Dingen gaan daar anders dan hier en dat willen we graag respecteren.

Op deze website laten we vol trots zien wat we tot nu toe hebben bereikt. Wilt u mee werken aan ons project? Klik dan hier om een donatie te maken.

This site in English? Click here