Langzamerhand komt er schot in!

Goed werk heeft tijd nodig. Deze uitspraak is vooral hier in Malawi erg toepasselijk. Dagelijks dringt steeds meer tot me door dat de wereld hier totaal anders in elkaar zit dan in Nederland. Dat geeft wel eens problemen. Communicatie is hier erg ingewikkeld en ook een afspraak maken gaat niet echt gemakkelijk. Er gebeurd altijd wel iets waardoor een gepland iets niet door kan gaan. Een veel voorkomende oorzaak is een begrafenis. Hier in dit dorp is iedereen wel op een of andere gerelateerd aan degene die overleden is. De familieband gaat hier heel ver en volgens mij vinden achter-achterneven het helemaal geen ramp om bij een begrafenis aanwezig te zijn want dat levert weer een dag niet werken op. Sinds begin dit jaar is de stroomvoorziening ook minimaal. Escom levert groene stroom d.m.v. waterkracht. De waterstand in het meer is nu echter dermate laag dat er vaker geen stroom is dan wel. Dat zorgt er weer voor dat het leven, dat normaal al niet zo druk is, helemaal stil komt te staan. Communicatie is dan bijna niet mogelijk want internet en mobiele telefonie vallen dan ook weg. Maar……. toch zit er een zekere voortgang in ons irrigatie plan. Zoals eerder verteld hebben we nu in totaal 14 families waarmee we kunnen gaan werken. Wat gaan we de komende tijd doen. Morgen, woensdag 12/10 komt de adviseur van landbouw de zaak mee bekijken en zal dan zijn adviezen gaan geven. Hij zal later ook regelmatig een kijkje komen nemen om te zien of alles goed begrepen is en wordt gedaan zoals het door hem bedoeld is. Er is al een bezoek geweest van een firma die pompen kan gaan verzorgen en deze heeft een offerte uitgebracht. Deze was echter niet erg gespecificeerd en daarmee kunnen wij in ieder geval nog niet verder mee. Ook is er een offerte in voorbereiding van Power from Nature. Dit heeft dan betrekking op een watervoorziening d.m.v. een solarinstallatie. Hieraan kleven echter ook weer problemen  in verband met de diefstalgevoelige locatie die we gaan gebruiken. Volgens Lingson en ook enkele andere bewoners van het dorp moeten we daar wel degelijk rekening mee houden. Verder moet er een duidelijke plattegrond komen met de afmetingen van de grond van de deelnemers. Ook dit proberen we deze week nog klaar te krijgen. Dan moet er natuurlijk nog een reglement van deelneming gemaakt worden. Hiervoor krijgen we de hulp van Piliran Chalumba. Een bevriende politieman uit het naburige Monkey-Bay die ik al 11 jaar ken en waarvoor ik jaren geleden een managementcursus heb betaald. Hij komt nu dus heel goed van pas. We zullen hem ook vragen om een en ander duidelijk toe te lichten aan de groep. Een prettige bijkomstigheid, een politieman heeft hier nog veel gezag en als hij een en ander komt uitleggen maakt dat waarschijnlijk meer indruk. Jullie zien het, langzaam maar zeker komt er iets van de grond. Nu nog wachten tot er iets uit de grond komt! Ik houd jullie op de hoogte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s